Delfin Danijel (Sergio Bambaren): "Odkrivanje novih svetov ne prinaša le sreče in modrosti, temveč tudi žalost in strah. Kako bi mogli ceniti srečo, ne da bi vedeli, kaj je žalost? Kako bi mogli doseči modrost, ne da bi se spopadli s svojimi strahovi? Veliki izziv življenja je premagati meje znotraj sebe, jih odriniti tja, kamor še v sanjah niste pomislil, da je mogoče"


ČUSTVENA INTELIGENCA

Z razvijanjem čustvene inteligence se razvija tudi poznavanje samega sebe in zavedanje družinskih vzorcev. Poznavanje samega sebe pomeni razumevanje, kako funkcioniramo na čustvenem področju. Pogosto ljudje projeciramo svoja čustva na druge in skušamo popraviti njihovo življenje namesto svojega. Večina izmed nas ima v sebi svoj temeljni čustveni vzorec, pogosto je podedovan. Večina naše kulture je zgrajena na čustveni soodvisnosti, zato se je pogosto zelo težko postaviti zase. Običajno storimo to šele tedaj, ko res moramo. Na čustveno težavno ali razdrobljeno družino lahko tedaj pogledamo kot na prednost, saj nas je prav težka življenjska situacija, toliko prej, potisnila na pot samospoznavanja, osebne rasti.

Skozi čustva se izražata naša svoboda in ustvarjalnost, kriči tisti del nas, ki bi rad živel drugače, bolj polno, bolj srečno. Mi pa mu ne prisluhnemo. Še več, z umom ga obsodimo, ne dovolimo, da se izrazi, potlačimo ga in zaklenemo. Iz svojega telesa naredimo ječo (masko), tako da zategnemo mišice telesa. Čustvo je ujeto in na videz varno spravljeno v našem telesu. Ko je telo prenatrpano, ni več pomembno, kam gre kakšno čustvo, lahko najde svoj prostor tudi v veki na očesu, skozi katero nemirno trepeta. Telo polno potlačenih čustev postane togo in napeto. Dejansko pa se ne moremo delati, da ta čustva niso naša. Četudi so zanikana, ostajajo povezana z nami, ostajajo znotraj nas in smo odgovorni za njih.

Ko začnemo sodelovati s svojimi čustvi in jih več ne zanikamo, tlačimo, začnejo tudi neprijetna čustva dobivati konstruktivno vlogo v našem življenju. Osvoboditev strahu pred neželenimi čustvi ter sprejetje čustev kot svojih zaveznikov, nas spodbuja k bolj uravnoteženemu odnosu do sebe in drugih.