Na koncu vsakega predora je svetloba. Treba je verjeti vanjo, si upati iskati naprej, verjet, da je tema v kateri smo se znašli le del poti. Včasih se nam zdi, da je to konec naše poti, izkaže pa se, da je pogosto prav tam nov začetek.


DEPRESIJA

Depresija je najpogostejša čustvena motnja. Simptomi prizadanejo celega človeka: razpoloženje, počutje, mišljenje in vedenje. Bolezen vpliva na to, kaj mislite o sebi in svojem življenju, kako čutite in kako doživljate svet okrog sebe, vpliva na spanje, apetit in splošno telesno počutje. Depresija ni le prehodna slaba volja ali trenutno žalostno razpoloženje. Depresija tudi ni posledica človekove psihične šibkosti, zato je ni mogoče premagati le z močno željo in voljo. Depresivni ljudje sami sebe ne morejo prisiliti, da bi se počutili bolje.

Najpogostejši znaki depresije so:

-
dolgotrajna žalost, občutek praznine
- tesnoba, nemir, razdražljivost
- jokavost
- črnogledost, občutja brezizhodnosti
- nemoč, brezvrednost in krivda
- izguba zanimanja do dejavnosti, ki ste jih nekoč radi počeli
- izguba želje po spolnosti
- nespečnost, zgodnje zbujanje ali pretirano dolgo spanje
- izguba apetita, teže ali pretirana ješčnost in pridobivanje teže
- pomanjkanje energije, utrujenost in splošna upočasnjenost
- samomorilne misli

Zdravljenje:

Psihoterapija pomaga poiskati vzroke v našem življenju, ki so nas pripeljali v depresijo. Prepoznavanje vzroka, postopno spreminjanje nas samih, našega odnosa do sebe, življenjskih dogodkov, je tisto, kar prinese trajne spremembe v naše doživljanje sebe, v naš odnos do sveta.

Ponovno skušamo v sebi najti to kar nas veseli, prebuditi ali poiskati smiselnost svojega življenja. Učimo se opuščati vlogo žrtve in se konstruktivno spopadati z življenjskimi situacijami, učimo se kako izraziti sebe, svoje občutke, želje, kako uresničiti svoje potrebe, kako postaviti v medsebojnih odnosih mejo, kako sprejemati kritiko, prepoznavamo nezrele obrambne mehanizme in razvijamo nove, bolj učinkovite in nam prijaznejše. Psihoterapija pomaga odkriti sebe in nas uči živeti bolj v skladu z seboj in svojimi potrebami, odkriva nam naš lasten potencial, da se zavemo, da smo mi tisti, ki lahko vplivamo na kakovost svojega življenja.

Zdravila s katerimi najpogosteje zdravijo depresijo so skupina zdravil z imenom antidepresivi. V nekaj tednih jemanja začnejo delovati v polni meri in uravnajo, prej porušeno, kemično ravnovesje nevrotransmiterjev v možganih. Depresivno počutje se zmanjša, telo ponovno pridobi na energiji, postopoma se vrača volja, uredi se cikel spanja. Zdravila, antidepresive, je potrebno vseeno jemati naprej še kar nekaj mesecev, včasih tudi let. Najpogosteje se huda depresija prvo zdravi s pomočjo zdravil, antidepresivov, da je bolnik hitreje sposoben ponovno funkcionalno zaživeti. Uvajanje in opuščanje antidepresiva naj bo postopno.

Zdravila vam, v kolikor so potrebna, predpiše psihiater ali splošni zdravnik. Zdravila odstranijo simptome, ne pozdravijo pa vzroka, ki vas je v depresijo pripeljal. Zato je vzporedno z jemanjem zdravil priporočena tudi psihoterapija.