Na zasleduj preteklosti. Ne izgubljaj se v prihodnosti. Preteklosti ni več. Prihodnost še ni prišla. Temeljito se zazri v življenje, kakršno je tukaj in zdaj. (Bhaddekaratta Sutta)


OSEBNA RAST

Osebna rast je pot samospoznavanja, pot iskanja smisla življenja, pot do sebe kot bitja, pot ki prinaša v naše življenje modrost, srčno toplino, razumevanje sebe in drugih, sposobnost pogledati na življenjske situacije širše, dopuščanje prostora za spremembe ... zaupanje v to, da tudi nam neprijetni dogodki na koncu v naše življenje prinesejo pozitivne spremembe, dobijo svoj smisel in namen, nas učijo, so lekcije na naši poti živjenja.

Osebna rast je zorenje, je spoznavanje modrosti življenja. Je sposobnost videti situacijo skozi različna gledišča, ne le skozi prizmo lastnih, najpogosteje vcepljenih prepričanj. Je učenje o življenju, smislu življenja, samouresničenju.

Pogosto se dogaja, da ljudje nimamo časa zase, za sebi ljube dejavnosti, časa, ki nam polni naše baterije, ki nam daje entuziazem, smisel, željo, voljo in moč. Vse prevečkrat sprejmemo vlogo, ki nam jo diktira okolje, družbene norme in ob vsem tem poponoma pozabimo nase. Pozabimo imeti sanje, želje, pozabimo kaj nas osrečuje, katere dejavnosti nas napolnijo z energijo. Prepogosto tiho sledimo urniku življenja, kimamo čeprav ne želimo prikimavati, smo tiho, čeprav želimo reči ne, počnemo vse kot si drugi želijo, v veliki želji, da smo pohvaljeni, sprejeti, ljubljeni.

Osebna rast je tudi odkrivanje ljubezni do sebe, odkrivanje svojih globjih smislov bivanja, je začutiti srečo kot stanje duha.